Board index General Technical Support DS Downloader u7135 No Communication

u7135 No Communication

Questions and comments specific to the DiabloSport Downloader application.

Moderator: mikel

Post Sat Feb 20, 2010 1:08 am

Posts: 14
I recieved the u7137 for my '08 Dodge, plugged it in, got the PCM update.
Tried to update it via DSDownloader. Turns out after trying to install the driver for the usb-serial on FOUR different computers, not a single one will take the driver software.

I know that this is a good programmer but its disappointing to pay $400 for a product that wont work because of a simple update. =[
Any other suggestions would be appreciated. I've tried every driver known to man for the usb-serial cable.

Is there some one I could send it to for the PCM update or maybe some way to manually send it to the programmer?

Thanks,
Cody

Post Sat Feb 20, 2010 1:09 am

Posts: 14
Forgot to tell ya the usb-serial is made by Sabrent. I've tried their downloads also... no luck. It came in a box with it labeled u7778.

Ive called tech support and each time I've gotten the answer of "Install and Reinstall 'till the computer takes it"
I've given up on that idea after atleast 20 or so tries on each of the 4 computers i've tried.

Post Sat Feb 20, 2010 1:14 am

Posts: 14
This device cannot start. (Code 10)

I've gotten this message on both windows xp and windows vista

Post Sat Feb 20, 2010 7:38 pm

Posts: 472
There is discussion regarding Code 10 here, and using the Prolific driver:
http://diablosport.com/index.php?name=P ... ic&t=20349

Also, review the FAQ as additional info.
http://diablosport.com/index.php?name=P ... pic&t=3622

Post Sat Feb 20, 2010 11:21 pm

Posts: 14
Yep did all of that already, thats why im posting here.
Anyone i could mail this thing to or something? Sucks lookin at this thing every single day and not being able to use it.
Stupid PCM update.
2008 4x4 1500 Laramie Mega Cab
5.7L Hemi
8'' lift
18'' wheels, 37'' tires
4.56 gears
Airaid CAI
91 Predator Tune
DMH Cutouts

Post Mon Feb 22, 2010 2:33 am

Posts: 14
Anyone... Anything?
I've tried everything I can find on this website. Can an employee maybe tell me how to "backdoor" update it or something, i dont know. I'd just really like to see what i payed for work.
2008 4x4 1500 Laramie Mega Cab
5.7L Hemi
8'' lift
18'' wheels, 37'' tires
4.56 gears
Airaid CAI
91 Predator Tune
DMH Cutouts

Post Mon Feb 22, 2010 11:04 am

Posts: 472
OK, Some questions: WinXP, Vista, Windows7?
Most recent DSDownloader from the website?

Try to verify what COM port the USB-to-Serial driver is using.
Also, In the DSDownloader FAQ: "Q3: Connectivity Issues - things to try"; There are some suggestions on determining the COM port. Scroll down to bottom of FAQ; There is an attachment that helps illustrate which COM port is in use:

http://diablosport.com/index.php?name=P ... pic&t=3622

Post Mon Feb 22, 2010 8:38 pm

Posts: 14
Yes sir I do have the most recent DSDL.
Ive tried it on all those systems but Im going to stick with my Windows Vista.

Ive also tried switching com ports, it never seems to go out of range. But I've tried COM port 1 and 2.
2008 4x4 1500 Laramie Mega Cab
5.7L Hemi
8'' lift
18'' wheels, 37'' tires
4.56 gears
Airaid CAI
91 Predator Tune
DMH Cutouts

Post Mon Feb 22, 2010 9:04 pm

Posts: 14
Update: I unistalled the driver, plugged in the predator without any driver installation, and Windows automatically installed everything and that finally got rid of my Code 10 problem.

Next thing is when i open DSDL, It searches COM4 (which is what the predator is on) and cannot find the tool...
2008 4x4 1500 Laramie Mega Cab
5.7L Hemi
8'' lift
18'' wheels, 37'' tires
4.56 gears
Airaid CAI
91 Predator Tune
DMH Cutouts

Post Mon Feb 22, 2010 9:12 pm

Posts: 14
Update 2: I did the HyperTerminal Connect, and here is what text message I got from the predator on COM 4.


Predator Loader; u7137-9r04boot 07/24/2009 03:32:35 PM boot3
Press X to send a new executable.
DEBUG ser_set_baud:62 baud -> 7812
Diablosport Predator. Build u7137-9r06 12/23/2009 09:00:06 AM boot3.

Still no communication between DS Downloader and the Predator... How could that be when it communicates with HyperTerminal...

Post Mon Feb 22, 2010 10:37 pm

Posts: 14
Solved my own problem.
Went out and bought a Dynex USB-To-Serial. Plugged it in, boom tool found.
Thanks for your help and takin the time for me jimb, although it turns out it was just a bad cable i was mailed.
2008 4x4 1500 Laramie Mega Cab
5.7L Hemi
8'' lift
18'' wheels, 37'' tires
4.56 gears
Airaid CAI
91 Predator Tune
DMH Cutouts

Post Tue Feb 23, 2010 10:59 am

Posts: 472
Hmm... DSDownloader should have found predator on COM4. (Unless you still had Hyperterminal still open at same time as It would exclusively hold on to the COM port)

Anyway, good you got it working. Enjoy.

Post Thu Mar 11, 2010 11:51 am

Posts: 5
also for the cable that is shipped Here is a driver that worked for me on Vista it might work on Win 7. I know what you are going though same thing happened to me tried every Driver I could find nothing seemed to work until I found this one at a Windows forum.
http://www.cooldrives.com/lib/cooldrives/vista-prolific-chip-driver-for-serial-adapters.zip

Post Fri Jul 16, 2010 1:06 am

Posts: 1
Bigjokker wrote:
also for the cable that is shipped Here is a driver that worked for me on Vista it might work on Win 7. I know what you are going though same thing happened to me tried every Driver I could find nothing seemed to work until I found this one at a Windows forum.
http://www.cooldrives.com/lib/cooldrives/vista-prolific-chip-driver-for-serial-adapters.zip


Thanks. It just worked for me also.

Post Tue Oct 05, 2010 11:35 pm

Posts: 5
I am having the exact same problem with my 08 magnum RT, and am at the point where my u7135 v.9r27 is not seen by DSDL for my vehicle update...am I to understand that after going through all the work to get that PoS USB-to-serial adapter (u7778) to work that it is likely a hardware failure of that very same adapter even though Vista shows it functioning and it passes the Hyperterminal test? I don't want to come across as jerk, but much like everyone venting in this forum i've spent the cash and was not expecting this level of frustration (6 hour at this point on the first day of ownership). Tell me I'm not one of the many suckers w/ a $40 dead diablo adapter.

Next

Return to DS Downloader